Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem – ‘Onderschat de impact van een hbo-opleiding in de stad niet’

‘Onderschat de impact van een hbo-opleiding in de stad niet’

De column van Roy Grünewald in AD Rivierenland, 14 september 2020:

‘Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem presenteert donderdag aan de gemeenteraad de business case van de opleiding Creatief Verander Management. Doel is om een unieke opleiding te creëren waardoor onze stad een economische en sociale boost krijgt.

Ik hoor gemopper en zie hoofden schudden van mensen die voornamelijk beren op de weg zien. Ik hoop oprecht dat ik het nog mag meemaken dat er een campus komt in of nabij de binnenstad. Vergis u niet wat de impact daarvan is.

Want zeg eerlijk: onze stad is aan het verouderen. Jongeren vluchten weg zodra ze kunnen. Er is hier verdomd weinig voor ze te doen. Dus keren ze ook niet terug. De instroom van studenten zorgt voor een dynamiek die voorkomt dat we een gezapig stadje worden met terrassen vol toeristen en senioren.

Plus een opleiding die uniek is in ons land, waarmee ‘Gorinchem’ een begrip kan worden, zoals ‘Wageningen’ (ook een provinciestadje) wereldwijd bekend is. Een studie die noodzakelijk is voor de toekomst. Immers, de problemen van morgen kunnen we niet oplossen met de antwoorden van vandaag. Daar zijn nieuwe, creatieve denkers en doeners voor nodig. Managers die het voortouw dúrven te nemen. Tegelijkertijd ontstaat een economische impuls door de instroom van creatieve hogeschooldocenten die onze populatie blijvend aanvullen. Het Gorcums gemiddelde IQ vliegt omhoog!

Waar láát je ze dan? Onlangs werd het plan gepresenteerd voor de Nieuwste Doelen op het terrein van Linge II. Het gaat daarbij niet alleen om een theater, maar om een heel complex dat nu nog ingevuld kan worden. Met recreatie, horeca, mediatheek, commerciële ruimten en o ja, ook een theater.

En o ja, je kunt ook bedenken om dáár die toekomstige campus te plannen inclusief studenten huisvesting. Nu het Rijksvastgoedbedrijf de grond wil verkopen vind ik dat de gemeente er als de kippen bij moet zijn om deze unieke kans niet te verkwanselen aan commerciële bouwcowboys. Kom op raadsleden, niet van dat bekrompene. Fortes creantur fortibus! Toch?’

Update: we hebben onze activiteiten voor het realiseren van een HBO-opleiding in Gorinchem vooralsnog gestaakt. Lees de update