Stichting Hoger Onderwijs Gorinchem – Impuls voor induttende stad

Impuls voor induttende stad

Hoger Onderwijs Gorinchem presenteerde donderdag zijn businesscase aan de Gorcumse gemeenteraad. De op te richten hogeschool moet een broedplaats voor creativiteit worden en de Arkelstad op de kaart gaan zetten. Met het aanstellen van een kwartiermaker wil de stichting stappen gaan zetten in de richting van het realiseren van deze droom.

Uit: De Stad Gorinchem 22-9-2020

Door Miriam de Swart

Maar dan zal de gemeente eerst over de brug moeten komen met een subsidie waarmee de kwartiermaker aangesteld kan worden. De Stad Gorinchem sprak Rik Zweistra en Corné Dekker van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem. Want hoe belangrijk is zo’n hogeschool nu echt voor Gorinchem?

 

Hogeschool moet de vestingstad een impuls gaan geven. Dat is nodig, want hoogopgeleide jongeren vertrekken, de regio vergrijst en het voorzieningenaanbod is kwetsbaar. Maar is het Gorinchem van nu dan wel interessant genoeg voor die toekomstige studenten. Zien zij het überhaupt zitten om naar de Arkelstad te komen en de stad weer (meer) te laten bruisen?

“Er zullen ongetwijfeld heel veel jongeren zijn die liever voor een studentenstad als Utrecht of Amsterdam kiezen”, steekt Rik Zweistra, één van de initiatiefnemers van stichting Hoger Onderwijs Gorinchem, direct van wal. “Het is ook echt niet onze intentie om alle studenten van Nederland naar Gorinchem te halen”, vult projectgenoot Corné Dekker hem aan. “In 2019 deden we uitgebreid marktonderzoek en toen kwam naar voren dat er onder toekomstige studenten zeker behoefte is aan de breed georiënteerde hbo-opleiding Creative Change Management die wij in Gorinchem aan willen gaan bieden. Maar niet alleen is er veel belangstelling voor de opleiding. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 2000 ondervraagden het wel zagen zitten om in Gorinchem te gaan studeren. Zij zien wat veel Gorcumers misschien niet (meer) zien: Gorinchem is een stad met potentie,” aldus Rik.

 

Als het aan jullie ligt, komt de school in hartje centrum. Het pand aan Groenmarkt 8 is wat jullie betreft de ideale locatie. Maar een hbo-opleiding midden in een toch al krappe binnenstad; Is dat niet vragen om problemen?

“Tuurlijk wordt het door de komst van een hogeschool drukker in de stad, maar dat hoeft niet per se tot problemen te leiden”, vertelt Rik. “Ik denk dat de Gorcumers niet bang hoeven te zijn voor hordes feestende studenten”, vult Corné hem lachend aan. “De opleiding wordt een zogeheten honours opleiding. Dat betekent dat er meer inzet wordt gevraagd van de studenten dan op een gemiddelde hogeschool. De studenten volgen een breed scala aan vakken en gaan vanaf de eerste dag van hun opleiding al veel in het bedrijfsleven aan de slag. Ik denk dat de meeste studenten aan het einde van de dag blij zijn als ze op de bank kunnen ploffen”, vertelt Corné.

 

In jullie plannen hebben jullie het ook over een campus. Een plek waar de studenten samen wonen en samen Ieren. Zo wordt de band met elkaar, met de stad en met de opleiding versterkt. Maar waar moet deze campus —voor 600 studenten — komen? Gorinchem kent nu al een huisvestingsprobleem.

“Wij vinden het erg belangrijk dat er een campus wordt gerealiseerd. Dat hoort echt bij dit type onderwijs”, aldus Corné. “Er worden regelmatig activiteiten in de avonduren aangeboden en er moet veel worden samengewerkt. Dan is het niet fijn als je steeds op en neer moet reizen.” Rik vult aan: “Wat ons betreft fungeert de volledige binnenstad straks als campus. Er is hier genoeg leegstand. Kijk eens boven de winkels; hoeveel panden staan er niet leeg? Poort6, maar ook een aantal commerciële partijen, hebben al aangegeven dat ze wel met die huisvesting aan de slag willen. Natuurlijk zal het drukker worden in de stad, maar het zorgt ook voor een economische impuls. Bovendien verwachten wij dat onze studenten ook een steentje bijdragen als het gaat om de organisatie van activiteiten in de stad. Ze moeten echt participeren in de lokale gemeenschap.” De campus heeft volgens Corné nog meer voordelen. “Doordat we een relatief kleine hogeschool voor ogen hebben, ga je niet op in de massa. Je wordt echt gezien. Er is een enorme sociale controle en dat voorkomt uitval. Bovendien is het gewoon heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling om op kamers te wonen.”

 

Waarom sluiten jullie niet aan bij de techniekcampus die In Gorinchem-Noord moet gaan komen?

“Kijk, we sluiten niet bij voorbaat al allerlei locaties uit”, aldus Rik. “Maar een plek ver buiten het centrum van Gorinchem, ergens weggestopt aan de rand van de stad heeft niet onze voorkeur. Als je als school op een soort industrieterrein bent gevestigd mis je een hoop. Je mist de sfeer van de binnenstad en de Gorcumse vesting is juist zo aantrekkelijk. Met een beetje fantasie kan Gorinchem echt wel meten aan studentensteden als Delft en Middelburg”, vult Rik met een lach aan.

 

Update: we hebben onze activiteiten voor het realiseren van een HBO-opleiding in Gorinchem vooralsnog gestaakt. Lees de update